Mąka na ciasto drożdzowe bezglutenowe
- Producent: Celiko S.A. ul. Św. Antoniego 71, 61-359 Poznań
- Waga: 0.00
-
Produkt nie zawiera:
PLACEK DROŻDŻOWY
składniki:
1 opakowanie koncentratu
2 jaja
20g świeżych drożdży
100ml mleka
30g oleju lub roztopionego masła
2 płaskie łyżeczki cukru
aromat do smaku
ezglutenowe ciasto drożdżowe - przyrządzenie:
Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut do wyrośnięcia. Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać wyrośnięte drożdże, jaja, olej lub roztopione masło i aromat. Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem do konsystencji gęstej śmietany. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe bezglutenowe ciasto drożdżowe po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Skład: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, cukier, skrobia ziemniaczana modyfikowana, substancja zagęszczająca - pektyna, drożdże suszone (1,5%), sól.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna: 1496kJ/ 357kcal
tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
węglowodany: 85 g
w tym cukry: 20 g
białko: 1,5 g
sól: 0,27 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.