Multi MIX mąka uniwersalna bezgl. kg.
Multi MIX mąka uniwersalna bezgl. kg.
- Producent: BEZGLUTEN
- Waga: 1.00
-
Produkt nie zawiera:
Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka jaglana, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar.
Produkt ten ma krótki skład, nie zawiera w sobie sztucznych ulepszaczy, można więc stosować go we własnej kuchni w stu procentach bezpiecznie.
Domowy mix bezglutenowy może być dodany do wielu różnych wypieków, np. do ciast. Przygotowuje się z niego naleśniki, słodkie wypieki oraz babeczki, dlatego też mieszanka bezglutenowa do ogólnego zastosowania powinna znaleźć się w każdym mieszkaniu. Nasz bezglutenowy Multi Mix sprawdzi się również przy wszystkich mącznych daniach, pierogach czy gofrach.
W domowym mixie bezglutenowym znajduje się mała ilość tłuszczy, soli oraz cukrów, w związku z czym jest odpowiednia dla osób ceniących sobie dobre składy produktów. Dodatkowo bezglutenowa mieszanka zawiera zbilansowaną dawkę białek, węglowodanów oraz błonnika, który obniża stężenie glukozy we krwi i na długo daje uczucie sytości. Dzięki tej mieszance mąki bezglutenowej domownikom uda się przygotować wszystkie ulubione dania i wypieki, zależnie od rodzinnych preferencji.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1514kJ /357kcal
Tłuszcz: 3,4 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g)
Węglowodany: 80 g (w tym cukry: <0,2g)
Błonnik : 1,4 g
Białko: 0,9 g
Sól: 0,03 g
Sposób przygotowania:
NALEŚNIKI
Przygotuj:
100 g mieszanki,
2 jajka,
230 ml mleka,
2 łyżki oleju + olej do smażenia,
2 łyżki cukru
Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do misy i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy ok. 0,5 łyżki oleju, następnie wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron , aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
BABECZKI
Przygotuj:
4 jajka,
100 g cukru,
16 g cukru waniliowego,
200 ml oleju,
250 g mieszanki,
7 g proszku do pieczenia BEZGLUTEN,
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
12 papilotek
Wykonanie: Jaja z cukrem ucieramy mikserem na najwyższych obrotach przez 5 min do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy olej, mieszankę, proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy ręcznie.
Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek i pieczemy w 170 st. przez około 25 min do zarumienienia powierzchni (zalecamy pieczenie bez termoobiegu).