660 446 404
  • Zaloguj się
    Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Twój koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!
Nowość
Bezglutenowa mąka lniana- niskowęglowodanowa 500g
  • Producent: MONCANA
  • Waga: 0,5000
  • Produkt nie zawiera:

Bezglutenowa Mąka Lniana - niskowęglowodanowa 500g

9,99 
Dostępność: Dostępny
+ -

Bezglutenowa mąka lniania - niskowęglowodanowa

Dzięki procesowi delikatnego odtłuszczania ziaren lnu i ultra drobnego mielenia, nasza mąka zachowuje wszystkie cenne właściwości odżywcze lnu, ale jest lżejsza i tym samym łatwiejsza do wykorzystania przy wypiekach oraz mniej podatna do tworzenia się zakalca. 

Mąka lniana ma żółte zabarwienie i delikatny smak i zapach lnu. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego mąka lniana jest ważnym elementem zbilansowanej, zdrowej diety.

 

Mąka lniana - właściwości

 

Mąka lniana zawiera szereg składników odżywczych, które znacząco mogą przyczynić się do poprawy zdrowia, mąka zawiera między innymi:

  • aminokwasy egzogenne (leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan)

  • witaminy z grupy B

  • błonnik pokarmowy

  • śluzy

  • mikroelementy - mangan, magnez, fosfor, miedź i selen

  • lignany

Mąka lniana to prawdziwe bogactwo błonnika pokarmowego, który wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego, pobudza perystaltykę jelit i daje długotrwałe uczucie sytości.

Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas alfa-linolenowy, znany z właściwości przeciwzapalnych i zdolności do obniżania poziomu "złego" cholesterolu LDL.

Potas, obecny w mące lnianej w dużych ilościach, jest kluczowym składnikiem zapobiegającym chorobom sercowo-naczyniowym.

Mąka lniana zawiera fitoestrogeny, które korzystnie wpływają na zdrowie i urodę kobiet oraz lignany, które mogą przeciwdziałać rozwojowi chorób nowotworowych.

Mąka lniana w kuchni - co można z niej zrobić?


Znakomicie sprawdza się w przygotowaniu zarówno słodkich, jak i wytrawnych wypieków – od ciasteczek, przez naleśniki czy bezglutenowy chleb, aż po wrapy. Jej unikalne właściwości wiążące sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do smoothie, jogurtów, a nawet jako składnik maseczek do twarzy. 

Dzięki swoim właściwościom, mąka lniana jest szczególnie ceniona w dietach niskowęglowodanowych, takich jak dieta KETO czy dieta PALEO, ułatwiając przygotowanie niskokalorycznych, ale sycących i bogatych w składniki odżywcze posiłków.

Mąka lniana sprawdzi się jako dodatek do innych mąk lub samodzielnie. Idealnie nadaje się do tworzenia zdrowych, bezglutenowych wersji tradycyjnych wypieków.

 

Ciekawostki!

 

  • Mąka lniana zawiera w składzie bardzo duże ilości błonnika – w 100 gramach jest go aż 36 gramów. Błonnik daje uczucie sytości oraz pobudza perystaltykę jelit. 
  • Mąka lniana zawiera także lecytynę, która wspomaga pamięć i koncentrację. 

Klienci kupili także

Nowość
Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego bio 500
12,75 
Extra koncentrat mąki krakowskiej bzgl 500 g.
13,65 
Nowość
Poleca
Bezglutenowe płatki ziemniaczane 500g
10,20 
Poleca
Mieszanka na pączki, faworki bezgluten 400 g.
9,24 
Poleca
Ciasto biszkoptowe bezglutenowe 200 g.
4,08 
Poleca
Koncentrat ciasta kruchego bezgl. pku 500 g.
12,50 
Nowość
Piekarz mix pku 500g
10,45 
Nowość
Mieszanka uniwersalna do wypieku 500g
12,55 
Poleca
Mieszanka do wypieku chrupiącyh gofrów bezgl. BIO
11,80 
Nowość
Mieszanka chleba z pestkami dynii b/g 500g
13,95 
Poleca
Ekstra uniwersalna mieszanka mąki bzgl kg.
23,68 
Nowość
Skrobia kukurydziana 200g
7,34