Mąka uniwersalna bezgl. oaza 500 g.
Mąka uniwersalna bezgl. oaza 500 g.
- Producent: BALVITEN
- Waga: 0.50
-
Produkt nie zawiera:
Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, E464; błonnik ziemniaczany, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: E575.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1490 kJ / 356 kcal
Tłuszcz: 0,3 g (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: < 0,1)
Węglowodany: 85 g (w tym cukry: 3,9 g.)
Błonnik: 2,7 g
Białko: 0,74 g
Sól: 0,16 g
Przepis na wypiek chleba z mąki uniwersalnej bezglutenowej:
Składniki:
Mąka uniwersalna bezglutenowa - 500 g
Ciepła woda - ok 440 ml
Olej - 2 łyżki
Cukier - 20 g
Drożdże - 7 g instant lub 20-30 g świeżych
Sól - 5 g
Metoda tradycyjna:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przek ok 5 min).
2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (temp. około 25 st C) na około 45 min.
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawienie foremki do rozgrzanego piekarnika posmarować ciasto wodą.
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220 st C. Od razu po upieczeniu wyjąć chleb z foremki.
Metoda w piecyku automatycznym:
1. Do piecyka wsypać zawartość opakowania oraz resztę składników i uruchomić program "gluten free".
2. Po około 2 godzinach wyjąć gotowy chleb - dotyczy piecyka Panasonic, w przypadku innych piecyków należy uruchomić standardowy 3-godzinny program do wypieku chleba.